Deklaracije na proizvodima

Deklaracija je lična karta proizvoda. Deklaracija na namirnici mora sadržavati sledeće podatke:

1) Naziv pod kojim se namirnica prodaje i trgovačko ime ako ga namirnica ima;

2) Spisak sastojaka, a kod odredjenih sastojaka navodi se količina;

3) Neto količina;

4) Rok upotrebe;

5) Uslove čuvanja i skladištenja namirnice, gde je to potrebno;

6) Serija (šarža, partija ili lot) namirnice;

7) Naziv i sedište, odnosno adresu proizvodjača i subjekta koji namirnicu pakuje ako to nije proizvodjač, kod uvoznih  namirnica naziv i sedište, odnosno adresu uvoznika, zemlju porekla („proizvedeno u…“) i zemlju iz koje je namirnica uvezena („uvezeno iz…“)

8) Uputstvo za upotrebu, gde je to potrebno;

9) Količinu alkohola kod pića koja sadrže više od 1.2% alkohola;

10) Kategoriju kvaliteta ili klasu proizvoda ako namirnica po posebnim propisima podleže kategorizaciji ili klasifikaciji;

11) Druge podatke od značaja za potrošača u skladu sa posebnim propisima za pojedine vrste namirnica.

Deklaracija mora biti na srpskom jeziku, jasno uočljiva, čitka, nepromenljiva i ne može biti prekrivena drugim rečima ili oznakama. Namirnice iz uvoza takodje moraju imati deklaraciju na srpskom jeziku.

Namirnice koje se prodaju u rinfuzi takodje moraju imati odgovarajuću propratnu deklaraciju (ovo se posebno odnosi na hleb).

Podaci na deklaraciji ne mogu biti takvi da potrošača dovode u zabludu u pogledu porekla, sastava, neto količine, roka upotrebe, načina izrade ili proizvodnje namirnice.

Preporuka Centra za zaštitu potrošača Indjija je da gradjani-potrošači obavezno čitaju deklaracije na proizvodima kao i da izbegavaju kupovinu proizvoda sa nečitljivim deklaracijama jer mogu biti sasvim sigurni da proizvod na kojem nije jasno istaknut sastav, poreklo i rok upotrebe nije bezbedan proizvod.

Istraživanjem je utvrdjeno da samo oko 5% potrošača čita deklaracije i na osnovu toga se opredeljuje za kupovinu.

Čitajte deklaracije i na taj način formirajte mišljenje za izbor proizvoda koji vam odgovaraju.

S druge strane, novi Zakon o zaštiti potrošača će biti odredjeniji i oštriji u zaštiti potrošača da dobiju što kvalitetnije proizvode na tržištu.

Gradjani-potrošači to zaslužuju!


Ovaj unos je objavljen pod Saveti. Zabeležite stalnu vezu.

3 reagovanja na Deklaracije na proizvodima

 1. irina kaže:

  kad kazu mozda ima tragove necega pr. mleka, sta to znaci mozda i koliki je % tog traga?

  • Consumer kaže:

   Postovana Irina,

   To znaci da moze da sadrzi odredjenu namirnicu u tragovima (npr. mleko), a moze da znaci i da ne sadrzi tu namirnicu. Ako proizvod sadrzi tu namirnicu onda je njen sadrzaj do 20mg na kg tog proizvoda.

 2. aca radosavljevic kaže:

  Kome da se obratim radi podnosenja prijave zbog kupovine pokvarene salame u ptp dis smeserevo sa isteklim rokom upotrebe? Ako bih hteo da li bih mogao da pokrenem privatnu parnicu protiv navedene trgovine po kom zakonskom osnovu? Unapred hvala za odgovor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sigurnosni kod

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>