Energetski zaštićeni kupac

Vlada Srbije donela je uredbu o energetski zaštićenom kupcu po kojoj će socijalno ugrožena domaćinstva mesečno dobiti odredjene količine struje i gasa besplatno.

Energetski zaštićen kupac je domaćinstvo koje živi u jednoj stambenoj jedinici sa jednim mernim mestom, a kriterijumi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca su ukupan mesečni prihod domaćinstva, broj članova domaćinstva, imovno stanje.

Za domaćinstva sa jednim članom – ukupan mesečni prihod do 12.900 dinara. 

Za domaćinstva sa dva do tri člana – ukupan mesečni prihod do 18.786 dinara. 

Za domaćinstva sa četiri do pet članova – ukupan mesečni prihod do 24.672 dinara.

Za domaćinstva sa šest ili više članova – ukupan mesečni prihod do 30.558 dinara. 

Električna energija – besplatno od 120 do 250 kilovat sati (u zavisnosti od broja članova domaćinstva) svakog meseca.

Gas – besplatno od 40 do 75 kubika tokom šest meseci (januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar). (Količina u zavisnosti od broja članova domaćinstva).

Gradjani će se preko socijalnih ustanova u lokalnim samoupravama prijavljivati i uz dokaze da su socijalno ugroženi dobijati status energetski zaštićenog kupca koji će važiti godinu dana.
Spiskovi onih koji ostvare tu povlasticu biće dostavljani EPS-u, Srbijagasu, i drugim distributerima.

Taj status može i da se izgubi ako mesečna potrošnja struje i gasa bude 2,5 puta veća od onoga što je predvidjeno uredbom.

Ovaj unos je objavljen pod Vesti. Zabeležite stalnu vezu.

3 reagovanja na Energetski zaštićeni kupac

 1. Goran Aleksic kaže:

  Postovani,
  Molio bih vas da mi odgovorite, Kome se pise zalba ukoliko vam lokalna samouprava ne izda uverenje o statusu energetski zasticenog kupca?

  • Consumer kaže:

   Postovani Gorane, izvinjavamo se sto Vam nismo odmah odgovorili. Ukoliko ispunjavate sve uslove za dobijanje statusa energetski zasticenog kupca nema razloga da Vam se ne izda uverenje.

 2. radenko kaže:

  Zasto elektrodistribucije ne kontrolisu potrosace koliko imaju brojila (stambenih celina-stanova) na osnovu JMBG, jer desava se da je potrosac dobio status za socijalno ugrozenog potrosaca a ima dva ili vise stanova u vlasnistvu. to se dogadja iz razloga sto poreske prijave nisu u redu. Svaka elektrodistribucija ima spisak potrosaca na osnovu ED broja a ne na osnovu JMBG pa se samim tim provlace i mnogo imucniji ljudi od onih koji primaju minimalce.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sigurnosni kod

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>