Espreso kafa štetnija od kafe u prahu

Kafa napravljena uz pomoć uređaja za espreso (u kapsulama) može da bude štetnija od kafe u prahu, pokazali su rezultati španskog istraživanja.

Grupa naučnika s Univerziteta u Barseloni utvrdila je da kafa napravljena od espreso kapsula sadrži više „furana“, toksičnog i potencijalno kancerogenog sastojka, preneli su francuski mediji.

Naučnici su došli do tog zaključka poređenjem nivoa „furana“ u raznim vrstama kafe.

Utvrđeno je da espreso kafa sadrži od 43 do 146 nanograma „furana“ po millitru, a kafa u prahu između 20 i 78 nanograma.

Istraživanje je pokazalo i da u nekim espreso kapsulama nivo „furana“ iznosi čak izmedju 117 i 244 nanograma.

Stručnjaci su istakli da je razlog tako visokog nivoa „furana“ hermetička zatvorenost kapsule koja sprečava te štetne supstance da izađu iz kafe.
Istraživači su, međutim, naveli i da, bilo o kojoj vrsti kafe da se radi, nivo konzumiranog „furana“ ne dostiže doze koje se smatraju opasnim po zdravlje.

Ovaj unos je objavljen pod Saveti. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sigurnosni kod

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>