Promene u deklarisanju hrane

Danas je na snagu stupio novi Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, što bi trebalo da ima za cilj podizanje nivoa zaštite potrošača u Srbiji. Propis je donet na osnovu Zakona o bezbednosti hrane i usklađen je sa evropskom regulativom koja je na identičan način sprovedena u zemljama Evropske Unije, u decembru 2014. godine.
Najznačajnije novine se odnose na obavezu deklarisanja sastojaka koji mogu izazvati alergije i intolerancije u spisku sastojaka a koje će se obeležavati drugačijim fontom slova, stilom ili bojom pozadine. Takođe je definisana i minimalna veličina slova, mesto porekla, zemlja porekla, način navođenja roka trajanja. Sam naziv hrane mora sadržavati podatke o fizičkom stanju namirnica, a pored naziva je potrebno i dodati niz upozorenja ukoliko proizvod sadrži kofein, fitosterole i druge supstance.
Potrošači više neće morati ići u kupovinu sa lupom jer će podaci na deklaraciji biti vidljiviji i čitljiviji. Minimalna veličina slova je 1,2 milimetra. Izuzetak su veoma male ambalaže gde font slova ne može biti manji od 0,9 milimetara. Ove promene se odnose i na ugostitelje koji će biti u obavezi da detaljno obaveste goste prilikom porudžbina ako određene namirnice sadrže neke sastojke koji mogu izazvati alergiju.
Brojne su promene koje ovaj Pravilnik donosi. Proizvođačima se ne ostavlja mogućnost da namerno ili nenamerno dovedu potrošače u zabludu. Međutim, proizvođačima je ostavljen krajnji rok u kojem deklaracije moraju biti u potpunosti usaglašene, ali svi proizvodi sa datumom proizvodnje od 1. aprila 2015. godine moraju stići na tržište sa novim deklaracijama.
Ostaje da se vidi koliko će novi Pravilnik doneti boljitak jer su alarmantni podaci do kojih su došle naše kolege iz APOS-a u saradnji sa IHIS Nutricionizam. Naime, u njihovom poslednjem istraživanju došli su do podataka da 65% građana Srbije ne ume da čita i pravilno tumači deklaracije, dok 25,5% njih ne veruje u istinitost nutritivnih i zdravstvenih tvrdnji na deklaracijama.

Ovaj unos je objavljen pod Vesti. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sigurnosni kod

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>