Put hleba

 

Vekna hleba pre prodavnice prođe sigurno kroz ruke 15 ljudi, a u maloprodaji bar još petoro.

Put hleba:

1. Ratar koji poseje pšenicu

2. Radnik koji žanje

3. Radnik koji je tovari na kamion

4. Radnik koji je skladišti u silos

5. Zaposleni koji je skladišti u mlinu

6. Mlinar koji melje pšenicu

7. Mlinar koji pakuje brašno

8. Radnik koji utovara brašno na kamion do pekare

9. Radnik koji istovara brašno u pekari

10. Pekar koji prosejava brašno

11. Pekar koji mesi hleb

12. Pekar na delilici

13. Pekar koji ubacuje hleb u peć i vadi ga

14. Pekar koji hladi hleb

15. Pekar koji pakuje hleb

16. Pekar koji stavlja hleb u gajbe

17. Utovarivač hleba u kamion

18. Prodavac koji donosi hleb iz magacina

19. Prodavac koji stavlja hleb na police

20. Kasirka

Pekari moraju da dezinfikuju ruke i nose rukavice, ali stroga higijena prestaje kada hleb pošalju na put do kupaca.

Pekari dovoze hleb svojim kombijem. Radnici pretovaruju hleb iz njihovih korpi u korpe prodavaca. Često se hleb ostavi da stoji ispred prodavnice, spakovan u prljave plastične gajbe i sve to tako stoji otvoreno. Iz gajbi se hleb stavlja na drvene police, a u kese ako ih je proizvođač poslao. Kupci sami uzimaju hleb ili ih uslužuje prodavac. Često su prodavci na hlebu isti oni koji seku i suhomesnate proizvode. Kažu da peru ruke nekad na pola sata a nekad ne stignu da operu ruke ni dva sata.

Potrebno je održavati čistoću skladištenja brašna, ličnu higijenu radnika, higijenu pri isporuci hleba, higijenu mesta na kojem gotov hleb stoji. Ukoliko je hleb upakovan, hartija koja služi za pakovanje hleba mora da bude potpuno čista, bez ikakvih štampanih oznaka izuzev naziva proizvođača i vrste hleba na spoljnoj strani.

Pravilnik o sanitarno-higijenskim uslovima za objekte u kojima se obavlja proizvodnja i promet životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe reguliše higijenske propise pri proizvodnji i rukovanju životnim namirnicama.

Sigurno je da postojanje Pravilnika nije dovoljno. Država je dužna da kroz inspekcijske službe prati, kontroliše i sankcioniše one koji ga ne poštuju. To mora biti neprekidno, a ne od slučaja do slučaja.

Ovaj unos je objavljen pod Nekategorizovano. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sigurnosni kod

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>